طرز تهیه قیمه نثار قزوین مرحله به مرحله همراه با آموزش تصویری
پیشینه
اصالت و نوع مصرف:
قیمه نثار یکی از غذاهای مجلسی ایرانی و مشهورترین و محبوب ترین غذای شهر قزوین است که به قیمه نثار قزوین معروف است، قیمه نثار از پلوی مخلوط با انواع مغز و پر گوشت تهیه می شود و از جمله غذاهای خوشمزه و خوش عطر و بو و خوش رنگ و لعاب است که ظاهر زیبایی دارد.
شاید کسانی که با این غذای خوشمزه آشنایی نداشته باشند تصور کنند که از خانواده قیمه است، اما با قیمه سیب زمینی تفاوتهای زیادی دارد. قزوینی های اصیل قیمه نثار را با گوشت گوسفند درست میکنند، اما این امر سلیقهای است و بسته به ذائقتون میتوانید از گوشت گوسفندی یا گوساله استفاده کنید، حتی کسانی که نمیتوانند گوشت قرمز مصرف کنند هم میتوانند قیمه نثار، این غذای لذیذ و خوشمزه را با مرغ درست کنند.
قیمه نثار در قزوین معمولاً در مجالس عروسی، نذری، روزهای عاشورا و تاسوعا و شب سال نو سرو می شود، طعم خاص قیمه نثار به دلیل زعفران و مغز زیاد و وجود ادویه هایی مثل هل و دارچین است. برای درست کردن یه قیمه نثار خوشمزه و مجلسی همراه ما باشید.
مواد لازم
گوشت گوسفندی
300 گرم
برنج
2 پیمانه
رب گوجه فرنگی
2 قاشق
پیاز
1 عدد
خلال پسته
2 قاشق غذاخوری
خلال بادام
2 قاشق غذاخوری
خلال پوست پرتقال
2 قاشق غذاخوری
پودر هل و دارچین
هرکدام 1/2 قاشق چایخوری
گلاب
4 الی 5 قاشق
زعفران
به میزان لازم
نمک و فلفل و زردچوبه
به میزان لازم
زرشک
3 قاشق غذاخوری
شکر
1 قاشق غذاخوری
کره
به میزان لازم
روغن
به میزان لازم
دستور پخت
طرز تهیه قیمه نثار قزوین:
ابتدا پیاز را خرد کرده و در روغن تفت میدهیم.
وقتی پیاز کمی سبک و طلایی شد بهش گوشت خورشتی رو اضافه می کنیم و به تفت دادن ادامه میدهیم.
وقتی حسابی تفت خورد زردچوبه رو اضافه میکنیم.
سپس رب گوجه فرنگی را اضافه و تفت میدهیم.
فلفل سیاه، پودر هل و پودر دارچین رو بهش اضافه میکنیم.
در این مرحله به قدری آب اضافه می کنیم که آب روی گوشت رو بگیره و زمان میدهیم تا گوشت کامل بپزه.
در آخر پخت وقتی گوشت کامل پخت بهش نمک و زعفران دم کرده اضافه میکنیم و میذاریم جا بیوفته و آبش کم شه، نباید خیلی آب داشته باشه.
برنج رو از دو ساعت قبل خیس میکنیم و مثل همیشه درست کرده و دم می کنیم.
خلال پوست پرتقال رو بعد از 1 ساعت خیس کردن 3 مرتبه هر بار 15 دقیقه میگذاریم با آب بجوشه که تلخیش گرفته بشه.
خلال بادام هم از نیم ساعت قبل با گلاب خیس میکنیم.
خلال پسته رو فقط 5 دقیقه خیس میکنیم با کمی گلاب که رنگش خیلی تغییر نکنه فقط کمی نرم بشه.
خلال بادام، خلال پسته، خلال پوست پرتقال و زرشک رو با کره تفت داده.
هم میتوان همه مواد رو با هم تفت داد و بهش شکر و گلاب و زعفران رو اضافه کرده و هم میتوان هر کدام را جداگانه در کره تفت داد و به زرشک و خلال پرتقال، شکر و زعفران رو اضافه کرد، و به خلال بادام گلاب رو اضافه کرد.
در انتها برای سرو یک لایه برنج میریزیم، گوشت رو به روی برنج ریخته و در انتها از مواد آجیل به روی غذا ریخته، تزیین و سرو میکنیم.
نکات
اختیاری اما مهم!:
نکته اول: قزوينيها براي خوشطعمشدن اين غذا به جاي روغن از كره استفاده ميكنند و گاهي در كنار پوست پرتقال، پوست نارنج در قيمه نثار ميريزند، آنها معتقدند كه به اين ترتيب، طعم قيمه نثار بهتر خواهد شد.
نکته دوم: بعضی از قزوینی ها لا به لای برنج موقع سرو کمی پودر هل و پودر دارچین اضافه میکنند که ذائقه ای هست و من خودم خیلی نمیپسندم.
نکته سوم: میتونید موقع دم کردن برنج کمی گلاب به برنج اضافه کنید.
نکته چهارم: گوشت نباید چربی و استخوان داشته باشه، و ترجیحا چربی های گوشت رو جدا کنید.
خواص
خواص غذا قیمه نثار:
یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف قیمه نثار را در جلوگیری از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد موثر دانست. قیمهنثار یکی از غذاهای محلی استان قزوین است که بخاطر مغزها، گوشت گوسفند، زعفران، هل، دارچین و… حاوی انواع ویتامینهای A, C, D, E گروه ویتامینهای B مانند B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 کربوهیدرات، پروتئین، سدیم، پتاسیم، کلسیم، منگنز، روی (زینک)، مس، کولین، سلنیوم، آهن، منیزیم، اسید فولیک، فسفر، قند، فیبر و اسید آمینه تریپتوفان است.
“امیدوارم این آموزش برای شما مفید واقع شده باشه، خواهشمندیم با بیان پیشنهادات و انتقادات خود در انتهای همین مقاله ما را یاری نمایید”