طرز تهیه شیر برنج با نکات کامل
پیشینه
اصالت و نوع مصرف:
شیر برنج یا شیربا، غذایی است که از شیر و برنج تشکیل شده است، شیر برنج را با شکر، عسل، شیره، مربا و حتی بعضی ها با نمک هم میخورند.
به شیربرنج، شیربا و آش شیر هم میگویند. شیر برنج جزء خوراکی های ایرانی و قدیمی است که هم گرم و هم سرد سرو میشود و در دو حالت بسیار خوشمزه است از شیربرنج به عنوان صبحانه، پیش غذا، دسر، و در ماه رمضان به عنوان افطار و حتی غذا هم استفاده میکنند که با روش های مختلف پخته میشود.
شیربا در شاهنامه فردوسی نیز به کار رفتهاست. در مازندران مراسمی تحت عنوان تمنای باران وجود دارد که در یکی از آیینهای آن، همهٔ اهالی روستا، شیر و برنج جمع میکنند و با آن شیربرنج درست کرده، میخورند و مقداری از آن را با این باور که باران ببارد، روی پشت بام میریزند.
مواد لازم
برنج نیم دانه ایرانی
1 لیوان
شیر
2 کیلو و نیم
هل درسته
2 عدد
شکر بسته به ذائقه
2 الی 3 قاشق غذاخوری
دستور پخت
روش پخت شیر برنج:
بهتر است که برای تهیه شیر برنج مانند شله زرد و آش دوغ، از برنج نیم دانه ایرانی استفاده شود چون زودتر باز و له میشود و همچنین از شیر گاو که به صورت باز از مغازه های لبنیاتی تهیه شود؛ چون هم چرب تر و هم خوشمزه تر از شیر های بسته بندی سوپر مارکت ها هست. اکثرا برای شیر برنج، برنج را همراه آب و شیر و یا بعضی ها اول با آب پخته بعد شیر اضافه میکنند ولی اگر از اول با شیر خالص بدون آب پخته شود فوق العاده خوشمزه تر میشود و دیگر نیازی به اضافه کردن خامه هم ندارد.
برنج را از شب قبل با آب خیس میکنیم.
شیر را داخل ظرف مناسب ریخته و برنج را اضافه میکنیم، هل را هم درسته اضافه کرده تا عطر خوبی بگیرد و در انتهای پخت در می آوریم.
وقتی جوش آمد حرارت را کم میکنیم تا برنج کامل پخته شود. در قابلمه را نباید گذاشت چون شیر سر میرود.
وقتی برنج کاملا پخت و از هم باز شد میتوانید شکر را اضافه کنید سپس شیر برنج آماده است در ظرف مورد نظر ریخته با خلال بادام، پسته، دارچین، کنجد، گل محمدی و… تزئین نمایید.
نکات
نکته اول: شیر زود سر میرود به همین خاطر نباید شعله گاز زیاد باشد.
نکته دوم: در صورت تمایل میتوان ۱ قاشق خامه هم اضافه کرد.
نکته سوم: اگر از شیر کم چرب و پاکتی استفاده کردید و یا برای پخت شیر برنج همراه شیر از آب استفاده کردید برای خوشمزه تر شدن یک الی دو قاشق غذا خوری خامه به شیر برنج اضافه کنید.
نکته چهارم: کسانی که به عطر گلاب علاقه دارند میتوانند در آخر پختِ شیربرنج 2 قاشق گلاب اضافه کنند که سلیقه ای است و من خودم ترجیح میدم مزه شیر و برنج تغییر نکنه.
نکته پنجم: اگر شیر برنج را با عسل مربا و…. میخواهید میل کنید شکر را نباید اضافه کنید.
نکته ششم: میتوان شکر را اضافه نکرد و کنارش گذاشته شود موقع سرو هرکس هر چه قدر خواست شیرین کند.
نکته هفتم: میتوان به جای هل در ابتدای پخت یک تکه چوب دارچین استفاده کرد.
نکته هشتم: برای رفع سردی شیر برنج میتوان با عسل و دارچین میل کرد.
طبع غذا
بررسی طبع غذا قبل از مصرف:
شیر برنج دارای طبعی سرد می باشد.
خواص
خواص شیر برنج:
شیربرنج بهجهت دارا بودن شیر (منبع غنی از کلسیم) و برنج (سرشار از ویتامینهای گروه ب) و همچنین طعمدهندههای مقوی و آرام بخش اعصاب مانند هل و گلاب، مفید است.
“امیدوارم این آموزش برای شما مفید واقع شده باشه، خواهشمندیم با بیان پیشنهادات و انتقادات خود در انتهای همین مقاله ما را یاری نمایید”