طرز تهیه آش دوغ اردبیل مرحله به مرحله
پیشینه
اصالت و نوع مصرف:
آش دوغ یکی از انواع آش های سنتی و قدیمی ایرانی است که مانند آش رشته و آش جو از طرفداران زیادی برخوردار است. آش دوغ را تقریبا در همه شهرهای ایرانی می توانید پیدا کنید با این تفاوت که آش دوغ را در شهرهای مختلف کشورمان با روش های متفاوتی طبخ می کنند. البته شهرهایی هستند که آش دوغ شان معروف تر و شناخته شده تر است.
آش دوغ اردبیل یکی از خوراکهای سنتی استان اردبیل و منطقه آذربایجان شرقی و غربی است که معمولا از دوغ ترش محلی استفاده میکنند. این آش را هم با گوشت قلقلی و هم بدون گوشت قلقلی درست میکنند. آش دوغ اردبیل، این پیشغذا، یا غذا ریشه در اعصار اردبیل دارد. به تبعیت از این آش، آشهای دیگری همانند آش دوغ قره داغ و… در دیگر مناطق ایران با ذائقه متناسب با آن منطقه نیز پخته میگردد.
مواد لازم
برنج
1 پیمانه
دوغ محلی
3 کیلو
نخود
2/3 پیمانه
سبزی ( تره ، گشنیز، برگ سیر و شوید )
200 الی 300گرم
سیر
3 حبه
کره
250 گرم
تخم مرغ
1 عدد
نمک و فلفل
به مقدار لازم
نعنا
نصف قاشق غذاخوری
دستور پخت
طرز تهیه آش دوغ اردبیل:
برنج و نخود را از شب قبل جداگانه خیس میکنیم. نخود را با آب در زودپز یا قابلمه میگذاریم چند ساعت بپزد تا کاملا پخته شود.
دوغ را در قابلمه ای مناسب روی حرارت میگذاریم.
آب برنج را خالی میکنیم و برنج را به دوغ اضافه میکنیم.
یک تخم مرغ را هم زده تا از لختگی در بیاید و به دوغ اضافه میکنیم میگذاریم تا جوش بیاید و مرتب هم میزنیم تا دوغ نبرد بعداز جوش آمدن و قل زدن زیر شعله را کم میکنیم در قابلمه را نیمه باز میگذاریم تا آرام پخته شود.
در حین پخت برنج سیر رنده شده را اضافه میکنیم.
وقتی برنج کاملا پخته شد و از هم باز شد سبزی و نمک و فلفل را اضافه کرده و در ظرف را دیگر باز میگذاریم.
سپس کره را اضافه میکنیم.
بعد از سبزی نخود پخته شده را اضافه میکنیم و میگذاریم آش کاملا جا بیوفتد و سبزی کامل بپزد، ( چند دقیقه یکبار هم بزنید و مراقب باشید آش تون ته نگیرد ).
برای تزیین روی آش در ظرفی کمی روغن ریخته تا داغ شود سپس نعنا خشک را اضافه کرده هم میزنیم و شعله را خاموش میکنیم، نعنا خشک خیلی زود میسوزد باید از شعله سریع برداشت.
آش را در ظرف مورد نظر ریخته و با نعنا داغ تزیین و سرو کنید.
اگر دوس داشتید آش دوغ همراه با گوشت قلقلی داشته باشید، گوشت چرخ کرده را همراه با پیاز رنده شده نمک و فلفل و خیلی کم ادویه ورز بدهید و قلقلی کنید و در روغن سرخ کنید و در آخر وقتی آش دوغ پخت همراه با نخود به آش اضافه کنید.
نکات
نکته اول: نسبت تره بیشتر از سبزی های دیگر باشد خوشمزه تر میشود، بعد گشنیز و برگ سیر و در آخر شوید.
نکته دوم: در صورت تمایل برای خوشمزه و خوش طعم شدن آشتون میتوانید ابتدای پخت یک تکه کوچک فلفل دلمه ای به آش اضافه کنید و در انتهای پخت در بیاورید.
نکته سوم: برای ترش تر شدن آش دوغ میتوانید از دوغ محلی گاز دار به صورت نصف نصف استفاده کنید.
نکته چهارم: اضافه کردن کره کاملا اختیاری است، میتوانید اضافه نکنید.
نکته پنجم: میزان سیر، نخود و سبزی کاملا سلیقه ای است.
نکته ششم: بهتر است آش دوغ را کاملا با دوغ پخت که خوشمزه تر میشود ، ولی میتوان در اول پخت مقداری آب هم بهش اضافه کنید.
طبع غذا
بررسی طبع غذا قبل از مصرف:
آش دوغ طبع سردی دارد.
“امیدوارم این آموزش برای شما مفید واقع شده باشه، خواهشمندیم با بیان پیشنهادات و انتقادات خود در انتهای همین مقاله ما را یاری نمایید”
2 دیدگاه